Om oss och lektionerna

Jag och Charm på uppvisning.

CoolJag som driver ponnyskolan i Ringstorp, Linköping heter Johanna Björling Nyqvist och jag har ridit och hållit på med hästar regelbundet sedan 1982. Jag har gått Naturbruk gren hästhållning på gymnasiet, då jag även praktiserade på ridskolan Stuteri Apple under 8 veckor.

1995 var jag ungdomspraktikant på samma ställe samt ungdomsledare på 10 veckors ridläger. Ytterligare 10 veckors ridläger blev det året därpå.

Höll i träningarna med allsvenskalaget i hoppning div ll ponny, också det på Stuteri Apple/Vårgårda Ryttarförening.

Började hålla lite lektioner här hemma på gården 2010 och allteftersom ryktet spridit sig har antalet elever ökat. Som mest har det varit 55st, som rider varje vecka.

Akademisk Ridkonst började jag nosa lite på hösten 2013, var fotfolk på några kurser och förde in allt mer i mina "vanliga" ridlektioner och märkte att ponnyerna gillade det vi lärde dem! Har sedan dess fört in mer och mer, gått egna kurser, haft läger en gång och varit på ytterligare två med inriktning AR där jag själv var elev och Maria Ullerud var tränare. Gick en utbildningsserie med Anna Lindh 2016, rider nu varje månad för Anna och varit veckoelev hemma hos henne och allt det jag lär mig för jag vidare till mina elever.

Hästarna trivs betydligt bättre med denna ridstil än "vanlig" och även eleverna tycker det är kul.

Vad skiljer sig då denna ridstil mot "vanlig"?

Tar bara upp det viktigaste; att störa hästen så lite som möjligt, men ändå få den att arbeta i rätt form. Att bibehålla ett lugn hos hästen och ryttaren. Vill du veta mer, kom gärna och titta på lektionerna eller boka en egen prova-på-lektion!

På nivå 4-5 får eleverna även börja arbeta med hästarna från marken i kapson.

Självklart lär jag även ut hoppning på lättare nivå.

Vi har inte lektioner för att få fram så många nya tävligsryttare som möjligt, utan förnuftiga fritidsryttare med ett sunt helhetstänk.

Ridbanan ja, vi rider utomhus hela terminen då vi inte äger något ridhus... Så kläder efter väder... Är det för ruskigt kör vi teori på ordinarie lektioner.

Viktig info!

Målgrupp:

Barn och ungdomar från nybörjare och upp till nivå med skolorna öppna och sluta. Vuxna nybörjare eller som ridit i ungdomen och vill börja igen med sin ridning med inriktning mot akademiskt.

Ridlektionerna varierar vi med ridning i paddocken och ut i skogen. Vid ruskväder har vi teori då vi putsar utrustningen, lär oss hästens delar eller annat som hör hästen till.

I nivå 1-3 grupperna rider vi upp till 30 min beroende på hur lång till det tar att göra i ordning hästarna inför ridningen. Efteråt sadlar och tränsar vi av och tackar hästarna för ridturen med en godisbit. Hinner man så kan man även borsta lite efteråt. I dessa grupper skall anhörig till eleven vara med och hjälpa till med allt från att sadla, tränsa till att leda på lektionen. Denna behöver inte ha några förkunskaper! Jag bestämmer när det är dags för eleven att rida utan ledare.

I de flesta av nivå 4-5 grupperna rider vi i upp till 45 min, med samma skötsel före och efter.

Sjuk inför lektionen?!

Skicka sms snarast till Johanna 0730-28 00 98, så eventuellt annan elev som varit sjuk tidigare kan rida igen på platsen!!

Du håller själv reda på om du har ridning att ta igen och tar reda på när det är lämpligt att rida igen. Skicka mig en förfrågan via sms om det finns ledig plats på just den tid du tror är lämplig.

Vid terminens slut ges 1 tillfälle för igenridning till, sen nollställs det.

Vårterminen 2018

Vårterminen 2018 är 26/2-7/6. Inga lov eller röda dagar.

Glöm inte meddela mig ev sjukdom, bortrest, förhindrad mm! Skicka sms till 0730-28 00 98.

Du ansvarar själv för att få en igenridningsplats genom att leta reda på jämförlig grupp och skicka mig en förfrågan om ledig tid via sms. Går även bra att rida igen på våra uteritter på helgerna i mån om plats. Betalande har förtur.

Hästarna

Alla ponnyer utom en är Exmoorponnyer, Signe är ett Russ.

Ibland får även min svägerskas Lettiska Halvblod vara med.

Holly (Vildrosens Holly Blue)
Sto född 1998.
Maxvikt 70kg.

Helly